Sivistyksen varjoisalla puolella

Severi Hämäri, Kriittisen korkeakoulun puheenjohtaja

Sivistys on karannut niin keski-ikäisten kuin suurten ikäluokkien käsistä. Se on karannut sosiaaliseen mediaan ja YouTubeen. Nuoret eivät ole saaneet ekososiaalista sivistymistään Ilmastolakkoon keski-ikäisiltä. He ovat vertaisoppineet – löytäneet sivistystyön peruspalikan: opintopiirit.

Kuten sata vuotta sitten: Työväenliikkeen opintopiirit mahdollistivat Sosialidemokraattisen puolueen muutoksen radikaalista vallankumousliikkeestä yhteiskunnan selkärangaksi. Tämä näyttää toistuvan uuden sukupolven ilmastoliikkeessä!

Mutta oppivatpa nuoret verkossa myös uskonnollisilta ääriryhmiltä ja oikeistoradikaaleilta –  oppivat jopa vihasta. Vihaamaan ja pelkäämään. He löytävät esimerkkejä, malleja ja oppimateriaaleja radikalisoitumiseen. Nuoret altistuvat netissä vihasisällöille sellaisella mittakaavalla, että luvut järkyttävät. Tutkimuksessa viiden vuoden takaa 15-30 vuotiasta suomalaisista melkein puolet olivat altistuneet vihasisällöille. (Keipi ja kump 2017).

Tätä ei ehkä enää sivistystyöksi voi kutsua! Mutta kasvatusta se on. Ja se on perinteisen sivistystyön suuri haastaja.

Sivistys, mikä ihme -sarjan keskustelu Jyväskylässä jouduttiin nimittäin perumaan, koska osallistujat pelkäsivät tulla paikalle. Keskustelun aiheena oli Populistiset liikkeet sivistyksen haastajina Euroopassa. Kyse ei ollut edes äärioikeistosta, vain populismista. Perinteinen sivistystyö vaiennetaan pelolla, jota uusi verkossa leviävä kasvatus tuottaa.

Tämä on herätyksen paikka. Mitä sivistyksellemme kuuluu? Mihin se on menossa?

Sivistyksessä kyse ei ole elinikäisen oppimisesta – teknisestä ratkaisusta työelämän tarpeisiin, kirjoittaa Vesa-Matti Lahti . Hänen mukaansa sivistystyön tarkoitukseksi pitäisi nousta ajatusmallien muuttuminen kestävimmiksi. Sellaiseksi joilla pystymme kohtaamaan viheliäiset ongelmat.

Kyse on, kuten Eero Ojanen sanoo, siitä, mitä on olla ihmisiksi!

Me tarvitsemme julkista keskustelua, tutkimusta ja sivistystyön selkärangan vahvistamista.

#Sivistys #Sivistysihme #Erätauko

Lähteitä:

Keipi, T., Näsi, M., Oksanen, A. & Räsänen, P. (2017). Online hate and harmful content: Cross-national perspectives. New York: Routledge.

Vesa-Matti Lahti: “Aukkoja sivistyskäsityksessä” https://www.sitra.fi/julkaisut/aukkoja-sivistyskasityksessa/#sivistyksen-seuraava-vaihe

Eero Ojanen: Mitä on sivistys, Katsaus-verkkomedia https://youtu.be/WYj7QlVGsmg