Kevään 2020 Karanteenikirjoituksia-novellikilpailuun osallistuttiin 197 novellilla, joista palkittiin yhteensä viisi.
Kiitos kaikille Karanteenikirjoituksia-kilpailuun osallistuneille! Kilpailuraatimme on nyt saanut arvostelun vihdoin valmiiksi, ja on suuri ilomme julistaa kilpailun voittajat.
Kilpailu oli ilahduttavan vilkas – siihen osallistuttiin yhteensä 197 novellilla. Voittajien valikointi ei ollut helppo tehtävä, sillä kilpailunovellien taso oli kaiken kaikkiaan korkea. Osallistujissa oli sekä selvästi kokeneita kilpakirjoittajia että novellikilpailujen ensikertalaisia, ja palkitoehdokkaiksi ylsi kumpiakin.
Sekä aihe- että tyylivalinnat olivat novelleissa virkistävän monenkirjavia. Kuitenkin novellien aihevalinnoissa nousi yleisellä tasolla ajateltuna tiettyjä, useita kirjoittajia selvästi askarruttaneita teemoja esille (osittain kilpailun aihepiirin vuoksi), esim.:
– Huoli vanhuksista
– Läheisten kuolema (ja sen pelko)
– Kaipuu
– Naapurisuhteet
– Suhde itseen ja omiin odotuksiin
– Ilmastonmuutos ja maapallon kestokyky
– Jne.
Aihevalinnat kertovat omalla kielellään siitä, minkälaisiin mielenmaisemiin ja ajatuksiin koronakevät on meidät yhteiskuntana lingonnut.
Novellit arvioitiin anonyymisoidusti ja pisteyttämällä, eli voittajaksi selviytynyt sai keskimäärin eniten pisteitä arvosteluraadilta.
Pääpalkinnon voittajaksi kilpailussamme valikoitui Jouni Iskola novellillaan ‘Romahdus’.
Muita kilpailussa palkittavia novelleja oli:
– Pyry Qvick novellillaan ‘Naamari’
– Kaisa Honkala novellillaan ‘Katolla’
– Gilbert Granholm novellillaan ‘Aloite’
– Hanna Kosonen novellillaan ‘Bonusta koronan aikaan’.
Koska novelleja saapui runsaasti ja niiden taso oli niin korkea, niin saatamme Katsauksessa julkaista näiden voittajanovellien lisäksi vielä toimituksen erikseen tekemiä valintoja. Pyydämme tällöin poimitun kirjoittajan lupaa julkaista novellin. Novellit tullaan näillä näkymin julkaisemaan syyskaudella 2020.
Vielä kiitos osallistujille! Kannustamme lämpimästi jokaista kilpailuun osallistunutta jatkamaan kirjoittamisen parissa, ja harkitsemaan novellien (ja muiden tekstien) lähettämistä Katsaukseen myös jatkossa.