Pääkirjoitus 1/2021

Kriittisen korkeakoulun Katsaus on jälleen toiminnassa, nyt verkkojulkaisuna. Julkaisemme juttuja keskitetysti noin neljästi vuodessa, sekä muutamia irtojuttuja tai taltiointeja myös näiden julkaisuryppäiden ulkopuolella.

Katsaus perustettiin vuonna 1957 – reilu vuosikymmen ennen Kriittistä korkeakoulua. Ajan henkeen kuuluen Katsauksen sivuilla käytiin heti ensi metreiltä filosofi Reijo Wileniuksen luotsaamana syväluotaavaa, vakavamietteistä filosofis-yhteiskunnallista keskustelua. Katsaus-arkistossa voi tutustua tähän menneiden aikojen suuruuteen, ja lämpimästi suosittelemmekin tutustumaan siihen, sillä osa näistä älyllisen mielikuvituksen juoksuista ovat kestäneet ajan hammasta hämmästyttävän hyvin.

Katsaus jättäytyi vuonna 2011 julkaisutauolle aina vuoteen 2019 saakka. Julkaisutauon aikana kypsyi päätös jatkaa sen julkaisua tässä nykyisessä sähköisessä formaatissa. Myöskin Katsauksen konseptia jouduttiin miettimään samalla uusiksi.

Miksi sähköisenä? Eikö verkkomedioita ole jo riittämiin?

Ei juurikaan tällaisia. Katsauksella tavoittelemme toimitetun sisällön humanistis-filosofista kulttuurijulkaisua, joka on kuitenkin suunnattu suurelle yleisölle. Katsauksen konseptia uusiksi hahmotellessamme haimme inspiraatiota sellaisista “ison maailman” julkaisuista kuten esseitä ja videoita julkaiseva Aeon tai uutissivusto Quartz.

Matka tällaiseen on toki pitkä, työnsarka on valtava ja ylitettävät haasteet mittavat. Uskomme kuitenkin vakaasti, että Suomessa olisi tilaa ja tilausta juuri tämäntyyppiselle verkkojulkaisulle, joka antaa sijaa filosofialle, humanistisille ja kulttuurialoille sekä taiteelle, ja julkaisee niistä mahdollisimman lähestyttävässä muodossa. Rima saattaa olla korkealla, mutta mitään suurta ei kai koskaan ole saavutettu ilman pientä määrää tervettä hybristä?

**

Vuonna 2021 Katsauksella on ensimmäisenä edessään mittava verkkosivu-uudistus, jolla pyrimme laittamaan visuaalisen ilmeemme uusiksi ja luettavammaksi. Koska kyseessä on nykyaikainen verkkomedia, julkaisemme niin ikään myös ääntä ja liikkuvaa sekä staattista kuvaa. Mikäli rahoituksesta vastaavat hyvät haltiakummit ovat suotuisia hartaille aneluillemme, voimme jatkossa tuottaa myös mm. minidokumentteja ja muuta kiinnostavaa.

Luvassa vuonna 2021 on muutama vakipalstana aloittava, esseitä, novelleja, kirja-arvosteluita, haastatteluita ym. kiinnostavaa. Pyrimme myös julkaisemaan teemanumeroita, eli tietyn aiheen tai konseptin ympärille kerättyjä tekstejä ja muita.

**

Tämänhetkisen numeron 1/2021 sisältö koostuu muutamista esseistä, kirja-arviosta sekä 2020 keväällä järjestetyn Karanteenikirjoituksia-novellikilpailun voittajanovelleista. Lisäksi tämän kirjoittamishetkellä tuotantoputkessa on pari haastattelua sekä vakiopalstana aloittava Kulttuurilehtien haravointia -podcast: me Katsauksen toimituksessa teemme teille palveluksen ja luemme postilaatikkoomme ilmestyneet kulttuurilehdet, joiden pohjalta käymme enimmäkseen kyseenalaista, hupailevaa ja ehkä ripauksen alatyylistäkin keskustelua.

Seuraavan Katsauksen ilmestymisajankohta on toukokuussa 2021. Julkaisun teemana tulee olemaan “Apologia” eli puolustuspuheenvuoro. Joistain asioista käydään kuin julkista oikeudenkäyntiä – tarvitseeko jokin aihe selvää, julkista puolustusta, perustelua tai selitystä? Tulemme pyytämään suomalaisilta ajattelijoilta ja kulttuurialan ammattilaisilta esseitä, joilla pyydämme heitä puolustamaan jotain itselleen tärkeää ja esittämään tulisieluisen puheenvuoron jonkin aiheen, näkökulman tai arvon puolesta.

Otamme myös vastaan meille lähetettyjä tekstejä. Mikäli olet valmis toimimaan asian julkisena puolustusasianajajana, niin voit lähettää apologiaesseesi meille. Lisäksi meille voi lähettää muita esseitä, novelleja, haastatteluita, artikkeleita, kirja-arvosteluita tai vaikkapa sarjakuvia. Arvioimme meille lähetetyt tekstit, ja julkaisemme niistä mielestämme parhaat.

Aineistojen määräpäivä on 2. 5. 2021. Voit lähettää aineistosi osoitteeseen: katsaus@kriittinenkorkeakoulu.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *